Amatör Denizci Belgesi bir tekne ehliyetidir. Tekne kullanabilmek için tekne kullanma belgesine ihtiyaç vardır. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UDHB) tarafından verilen denizci belgesi, maviliğe açılmanın anahtarıdır.

Karayolu araçlarında olduğu gibi deniz ulaşım veya seyahat araçlarında da bir tür ehliyet gereklidir. Kaptansız veya mürettebatsız açılmak istiyorsanız tekne kullanma ehliyetine sahip olmalısınız.

Bu içeriğimizde Amatör Denizci Belgesi hakkında detaylı bilgiler verilecek ve tekne ehliyeti almanın yolları gösterilecektir.

Amatör Denizci Belgesi Nedir? (Tekne Ehliyeti)

Amatör Denizci Belgesi (ADB),  belirli motor gücündeki tekne veya yatları kullanmak için verilen tekne ehliyetidir. Gezi veya spor amacıyla tekne ve yat kullanmak isteyen tarafından alınır.

Tekne ehliyeti veya diğer bir tabirle amatör denizci belgesi, motor gücü 10 veya daha fazla olan tekneleri gezi veya spor amacıyla kullanmak için alınan sürücü belgesidir. Ehliyet, ticari kullanım için uygun değildir.

Denizde küçük tekneleri ve deniz taşıtlarını kullanacak kişilere verilen bu Amatör Denizci Belgesi olmadan tekne veya yat kullanılamaz. Denizde güvenli bir şekilde seyir yapabilmek için gerekli temel bilgileri ve deneyimi kazanmış kişilere verilir.

Amatör Denizci Belgesi kısaltması: ADB.

Amatör Denizci Belgesi
Amatör Denizci Belgesi

Amatör Denizci Belgesi Ne İşe Yarar?

Kaptansız maviliklere açılmak isteyen kişilerin aldığı amatör denizci belgesi, spor veya gezi amaçlı tekne kullanmaya yarar. Ehliyet sahibi, belirli bir seviyede denizcilik bilgisi ve deneyimi kazandığını kanıtlar.

Aşağıda Amatör Denizci Belgesi ne işe yarar sıralanmıştır:

  • Denizde kaptansız bir şekilde güvenli bir seyahat sağlama.
  • Deniz güvenliği kuralları konusunda yetkinlik verme.
  • Denizcilik topluluklarına katılma.
  • Yasal bakımdan denize açılma.
  • Tekne veya yata sigorta yaptırabilme.

Denizde kaptansız bir şekilde tekne veya yat kullanabilmek için gerekli olan tekne ehliyeti, maviliğin anahtarıdır. Ehliyete sahip olmayan bireyler, yasal zorunluluk kapsamında tekne veya yat kullanamaz.

Amatör Denizci Belgesi Nasıl Alınır?

Denizin sonsuz maviliğinde yol almak, dalgaların dansıyla bütünleşmek pek çok kişinin özlemidir. Ancak denizde güvenli ve bilinçli bir şekilde seyahat etmek isteyenler için önemli bir adım olan Amatör Denizci Belgesi gerekmektedir.

Amatör denizci belgesi nasıl alınır? Daha yakından bakalım:

  • Amatör denizci belgesi eğitimi almak.
  • Eğitimde denizci belgesi için teorik ve pratik sınavlarda başarılı olmak.
  • Deneyimli bir kaptan ile denize açılıp geçerli bir not almak.
  • Amatör denizci belgesi alma şartlarını taşımak.

Tekne ehliyeti almak için denizci belgesi eğitimine katılmak ve sınavlardan başarılı olmak gerekir. Eğitime katılabilmek için Amatör Denizcilik Federasyonu tarafından belirlenen şartlara uymak gereklidir.

Amatör Denizci Belgesi Alma Şartları (Detaylı Bilgi)

Kaptansız denize açılmak isteyenlerin en önemli hedeflerinden biri Amatör Denizci Belgesi’ni elde etmektir. Belge, denizde güvenli ve bilinçli bir şekilde seyahat etmek isteyenler için bir gereklilik ve aynı zamanda bir onurdur. Ancak bu belgeyi alabilmek için birtakım şartlar ve adımlar bulunmaktadır.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UDHB) tarafından yapılan sınavla verilen Amatör Denizci Belgesi alma şartları:

  • Denizci belgesi alabilmek için en az ilkokul tahsiline sahip olmak.
  • Tekne ehliyeti alabilmek için en az 14 yaşına girmiş olmak.
  • 14-18 yaş aralığı için noter onaylı ebeveyn izni almak.
  • Tekne ehliyeti almak için başvuru yapan bireyde sabıka kaydı olmaması.
  • Tekne kullanımına engel olacak sağlık sorunu veya engeline sahip olmamak.
  • UDHB sınavına girerek amatör denizci belgesi almaya hak kazanmak.

Belge alım süreci, teorik bilgilerin pratiğe döküldüğü uygulamalı deneyim aşamasını içerir. Mentor eşliğinde belirli bir süre boyunca denizde pratik yapma imkanı, denizcilik becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Eğitim ve uygulamalı deneyimi tamamladıktan sonra, ilgili denizcilik otoritesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Amatör Denizci Belgesi hakkında daha fazla bilgi için T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UDHB)’nın E-Devlet portalına e-denizcilik.uab.gov.tr/giris bağlantısını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Amatör Denizci Belgesi Eğitimi

Denizci ülke, denizci millet sloganıyla T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UDHB) tarafından başlatılan amatör denizci belgesi, bir eğitim sonunda verilmektedir. Eğitim için UDHB bünyesinde bir eğitim dokümanı paylaşılmış olup acenteler tarafından da eğitim verilebilmektedir.

Amatör denizci belgesi almak için UDHB internet sitesinde yer alan amatör denizci eğitimi sistemi (ADES)’ne kayıt olmak gereklidir. Online yapılacak eğitimi tamamlamak ve eğitim sertifikasını tamamlamış olmak gereklidir.

Özel bir tekneyi kullanmak için gereken Amatör Denizci Belgesi (ADB), denizcilik tutkunları için önemli bir adımdır. ADB’ye sahip olduğunuzda, belirli sınırlamalar olmaksızın 24 metreye kadar olan özel tekneleri yönetme yetkisine sahip olursunuz. Bu belgeyle, bölge, mesafe ve zaman kısıtlaması olmaksızın denizde seyir yapabilirsiniz.

Amatör Denizcilik Eğitimi
Amatör Denizcilik Eğitimi

Tekne Kullanma Belgesi için Başvuru Şartları

Tekne kullanma belgesi için T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UDHB) ve Amatör Denizcilik Federasyonu tarafından belirlenen başvuru şartları bulunmaktadır. Şartlara uymayan bireyler, tekne ehliyeti almak için başvuru yapamaz.

Tekne kullanma belgesi için gerekli başvuru şartları:

  • Yaş sınırlaması: Başvuru sahibi en az 14 yaşına sahip olmalıdır. 14-18 yaş aralığında ise noter onaylı ebeveyn iznine gerek vardır.
  • Eğitim: Başvuru sahibi en az ilkokul tahsiline sahip olmalıdır. Amatör denizcilik eğitim belgesi programına kayıt olmuş ve tamamlamış olmalıdır.
  • Sağlık muayenesi: Başvuru sahibinin tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu almış olmalıdır.
  • Sınav: Başvuru sahibi UDHB tarafından yapılan sınava katılmış ve başarıyla tamamlamış olunmalıdır.

Kiraladığınız veya sahip olduğunuz 24 metreden küçük ticari olmayan tekneleri kullanmak için Amatör Denizci Belgesi (ADB) gereklidir. Ancak bu tekneleri sadece gezi, eğlence, spor veya amatör balıkçılık gibi kişisel amaçlar için kullanabilirsiniz; ticari amaçlar için kullanmanız mümkün değildir. Ayrıca, 10 beygir gücünden az motor gücüne sahip özel tekneler ve yalnızca kürekle hareket ettirilen motorsuz tekneler için ADB gerekliliği bulunmamaktadır.

Amatör Denizci Belgesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Amatör Denizci Belgesi Almak için Ne Yapmalıyım?

Amatör Denizci Belgesi almak için eğitim programına kayıt olmak ve UDHB tarafından yapılan sınavlara girmek gereklidir. Sınavdan başarılı olunması halinde amatör denizci belgesi yani tekne kullanma ehliyeti alabilirsiniz.

Hangi Tekneler İçin Tekne Ehliyeti Gerekli?

Motor gücü 10 BG veya daha fazla olan özel tekneleri ve Turizm mevzuatı çerçevesinde belgelendirilmiş, ticari olmayan bare-boat kiralama yöntemiyle kiralanmış ticari yatları, gezinti ve spor amaçlarıyla kiracı sıfatıyla kullanabilirsiniz. Motor gücü 10 BG’den az olan özel tekneler için Amatör Denizci Belgesi gerekmemektedir.

Amatör Denizci Belgesi Sınavları Ne Zaman ve Nerede?

Amatör Denizci Belgesi’nin nerede olduğu ve sınav tarihlerini size en yakın olan Liman Başkanlığından öğrenebilirsiniz. Yeri ve zamanı dönemsel olarak değişkenlik gösteren bu ehliyet için en doğru bilgiyi Liman Başkanlığı vermektedir.

Amatör Denizci Belgesi ile Ticaret Yapabilir Miyim?

ADB yani amatör denizci belgesi, sadece spor veya seyahat amacıyla verilmektedir. Dolayısıyla bu denizci belgesi ile ticaret yapamaz veya ticari herhangi bir faaliyet içerisinde olamazsınız. Ticari kaygı gütmeden avlanabilirsiniz ancak satış yapmaya hakkınız bulunmamaktadır. Yolcu motoru veya avlanma ruhsatlı balıkçı teknesi kullanmak için bu denizci belgesi kullanılamamaktadır.

Önceki Denizcilikte Yelkenler Fora Ne Demek?